Olika objektiv för olika tillfällen

När man är ute efter att ta bättre bilder är det sällan själva kamerahuset som behöver uppgradering. Det man istället vill satsa sina pengar på är att hitta ett bättre objektiv. Men då olika objektiv är bra i olika situationer är det bäst att veta vad alla olika gör.

Alla olika sorters objektiv kommer att finnas i en rad olika prisklasser. Titta runt på nätet i en lämplig butik för att få en uppfattning om hur mycket man kan tänkas behöva betala för ett exemplar.

Tele

Teleobjektiv är ett men snäv bildvinkel och låter en komma närmare det man vill fotografera. Det används ofta inom djur- och naturfotografering men är även vanligt inom sport, porträtt och reportage.

Vidvinkel

Med ett vidvinkelobjektiv får man med mer i bilden och skapar en känsla av rymd. Detta är bra för de motiv som man annars känner att man konstant behöver backa för att få med allt.

Normal

Ett normalobjektiv faller mitt emellan teleobjektivet och vidvinkelobjektivet och är det som mest efterliknar hur vi ser verkligheten med våra egna ögon.

Macro

Macro-objektiv är det man vill använda när man vill fånga små detaljer och är ofta det som används när man fotograferar saker som blommor och insekter. Men det finns många andra tillfällen där man kan få ett nytt perspektiv genom att använda ett macro-objektiv

Superzoom

Ett superzoom-objektiv är nog ett av de mest mångsidiga objektiven man kan köpa. Det kan i stort sett användas antingen som ett tele-, vidvinkel- eller normalobjektiv. Vill man ta många olika typer av fotografin utan att dra med sig flera objektiv är detta det perfekta valet.

Tilt Shift

Med ett tilt shift-objektiv får man ett mycket tekniskt objektiv som kan kan förändra perspektivet på de foton man tar. Detta har många olika användningsområden. Till exempel kan man fota ett hög byggnad utan att få den där avsmalnande effekten trots att man står nära den genom att förskjuta objektivet uppåt.