Fotografera med mobilen

Våra telefoner är fantastiska verktyg. En smartphone har tio gånger så bättre kamera än de första digitalkameran hade, om man räknar megapixlar. Du kan ta riktigt bra bilder med en mobil, så länge du tar dem rätt!

Ljuset

Många mobiler har fortfarande svårt att få en bra blixt. I mörker är det svårare att ta en skarp och tydlig bild med telefonen. Vill du ta en bra bild är det bättre att vara i ljuset. Det behöver inte vara dagtid men sök efter ljuspunkter och försök inte ta kort i skuggor eller på stora avstånd.

Zoom

Funktionen för zoom fungerar bra i de telefoner som har fokusera på en bra mobilkamera. Har du en vanligare eller lite billigare smartphone får du leva med att zoomfunktionen inte fungerar optimalt. Det är bättre att gå närmare objektet.

Rutnät

Vi är väldigt duktig på att se när något inte är helt vågrätt på ett foto. Bara en liten vinkling kan förstöra en annars bra bild. För att förhindra detta är det bäst att slå på rutnätet och matchar linjerna med verkligheten för att få raka och snygga linjer genom fotot.

Blixten

Mobilens blixt är rätt så begränsad och det är svårt att få den att fungera bra i mörka miljöer. Den korta räckvidden och det kalla ljuset gör sällan bilden nytta när det är mörkt. Det är då bättre att försöka använda en extern ljuskälla. Men blixten är inte helt oanvändbar. Tvärt om. Genom att använda i skarpt ljust eller motljus kan blixten faktiskt hjälpa till att jämna ut skuggorna.

Selfie-stick

Den här fantastiska mackapären är hatad såväl som älskad. För dig som gillar att ta kort är det mycket enklare att ta gruppbilder och vara med i fotot själv om du har en sådan här pinne. Du kan också använda den för att komma nära skygga objekt såsom insekter och smådjur. De blir bara nyfikna på kameran istället för att bli rädd för dig.

Experimentera

Var inte rädd att vrida och vinkla mobilen åt alla möjliga håll. När du byter vinkel får du plötsligt mer liv och rörelse i en bild än att bara ta direkt framifrån med objektet i mitten och i full fokus. Lek också med kamerans inställningar för att hitta nya funktioner och lära dig med om hur bilderna påverkas av inställningarna.